Екипировка за езда

2 април 16, 2017

Ако смята човек да започне да се занимава сериозно със езда е важно да купи подходящата екипировка. Нейната основна роля не е да изглеждате добре, а се чувствате комфортно и в много случаи тя би ви предотвратила травми. Ще се опитаме да Ви помогнем при избора, дори с конкретни препратки към продукти, които са проверени.

Задължителните елементи, които са необходими на един ездач са следните:

 • Каска за езда
 • Клин(Брич)
 • Чапси
 • Обувки за езда

Тук следват неща, които не са задължителни, но са много желателни, ако не смятате това да бъде едно еднократно увлечение:

 • Ръкавици
 • Протектор за гръб
 • Нагайка
 • Шпори

Каска за езда – Мисля, че няма нужда да обяснявам важността на този атрибут: 

В нашата база идват хора, които подценяват важността и. Казват ние само малко в манежа или излизат на езда вързани на керван твърдейки, “Няма страшно нали сме вързани за вас”, а още по страшно е когато са готови да качат собственото си дете на пони или кон без предпазна каска. Ползването на чужда каска е оправдано, ако се качвате еднократно, но при условие, че решите да практикувате този спорт, макар и рядко вземете си лична каска. Поради важността на каската ще обърне внимание на важните неща при нейният избор.

Първото нещо, което трябва да погледнете от вътрешната страна на каската трябва да е изписан стандарта, който покрива. Най – разпространеният стандарт е SNELL E2001, други позанти стандарти са PAS015:2011, the VG1 01.040 2014-12 and ASTM F1163:04a

Една каска се състой от следните части:

 • Пластмасова обвивка
 • стиропор
 • последен слой от текстил

Как да разберете дали каската е подходяща за вас:

Измерете главата колко см. е (13 мм над веждите, завийте върховете на ушите и я заобиколете до най-пълната част на главата. Намерете най-пълната част от главата).

Изберете каска в този диапазон от размери

(Не забравяйте, че при слагането на стилове с повече подложки и по-малко отвори може да се наложи по-голям размер от измерения размер.)

Поставете каската на около 13 мм. над веждите. Натиснете надолу, докато се постави в правилната позиция на главата.

Трябва да можете да усетите върха на каската на върха на главата си. Ако не, каската  може да е твърде малка за вашият череп, затова повторете предишните стъпки със следващия размер нагоре.

Внимателно раздвижете каската, предната част на каската трябва добре да е прилепнала.

Проверете пространството в задната част на каскта. Тук може да има малко място, което да не е толкова критично, колкото предната област. Прекалено много прилепнало обаче не се препоръчва.

Регулирайте стягането на каишките. Започнете с предната каишка, като осигурите плътно прилепване под брадичката. (Никога на брадичката). След това регулирайте задната лента.

(Тези две закопчалки са там, за да се гарантира, че шапката / черепа, която сте монтирали, не пада и също така я държи в правилната позиция на главата, докато яздите).

Каска може да бъде различна на външен вид:

 1. Клин(Брич) – панталоните за езда имат своите специфики. Те са изработени от здрав плат, който пълно обгръща крака, те са уплътнени на седалището и прасеца и трябва да бъде еластичен.
 2. Чапси – Те могат да бъдат от плат или кожа, те се увиват около крака и прасеца, захващат се с цип и се се промушват под подметката на обувката. Тяхната задача да предпазва от претриване от вътрешната страна на крака.
 3. Обувки за езда – Много често хората пренебрегват важността на удобните обувки за езда, дори използват маратонки. Обувките за езда са два основни вида ботуши и боти, те могат да бъдат от естествена кожа или изкуствена кожа. Трябва да имат не голям ток около 2 см.  Когато използвате ботуши не е необходимо да използвате чапси, но техният недостатък е по – трудното обуване и събуване. Ботите са по – лесни за обуване и събуване, но налагат употребата на чапси.

Това са нещата, които са задължителни, а сега ще разкажем за аксесоарите, които на са задължителни, но създават удобство.

Препоръчителни аксесоари:

 1. Ръкавиците могат да се ползват, както лятото така и зимата, основната им роля е да предпазват от триенето на поводите в кожата, за по – добър контакт и управление на коня, да предпазват от мръсотия и студ.
 2. Летните ръкавици са от по – тънка кожа, като по тях има отвори за проветряване.
 3. Зимните ръкавици са по – дълги от по – плътна кожа, за по – добре предпазване от студа и вятъра.
 4. Протектор за гръб – ездата е от спортовете при които, има сериозен риск от нараняване,особено когато човек иска се занимава сериозно,за това всяка възможност за допълнително предпазване е добре дошла. Конят е животно, което има своите страхове при езда сред природата той се стряска от множество неща, които може да срещнете. Може да Ви изглежда нелепо, но дори найлонов шумолящ найлонов плик могат да предизвикат повдигането на предните крака и да доведат да вашето падане и тук протектора за гръб може много да ви помогне. Има още много причини поради, които можете да се озовете на земята.

Има различни варианти спрямо бюджета, който сте готови до отделите, аз ще ви покажа двата най – разпространени:

 1. Пластмасов вариант – това е по – бюджетният вариант, той е направен изцяло от пластмаса, това са модели, които се използват от мотористи. Този вариант е подходящ за начинаещи ездачи. Те са по – неудобни, тялото е по – трудно маневрено и са по – тежки.
 2. Най – разпространени са жилетки с гел пияна, която е покрита с плат. Предимствата са, че са относително леки и удобни, както през зимния и летен сезон и за подходящи, както за възрастни и деца. Недостатък, е както и при пластмасовите, е че са обемисти и остават усещането че сте ограничени в движението на тялото.
 3. Последните години се появиха air jacket жилетки, те са като обикновена жилетка към, която има закачен патрон с въздух, а той е закачен с шнур към седлото. Ако се случи инцидент да паднете патрона пуска въздуха  от патрона и жилетка се надува мигновено. Основното предимство, е че вие яздите без да усещате допълнителен товар, имате усещането, че сте облачен с обикновено елече, но същевременно сте предпазен. Главният му недостатък е цената, доста са скъпи.
 4. Нагайката е пръчка, с която подканвате коня.
 5. Шпорите са елемент от екипировката на напредналия ездач, те могат да навредят много на един начинаещ ездач, даже да бъдат опасни. Едно неправилно движение с тях може да нарани коня и той подтикван от естествения си инстинкт за самосъхранение да побегне в галоп, което би довело до не предвидено поведение  и съответно последствия.
Comments (2)
דירות דיסקרטיות בנהריהApril 29Reply
I was excited to uncover this site. I need to to thank you for your time for this particularly wonderful read!! I definitely savored every part of it and I have you saved to fav to see new stuff in your site.
May 4Reply
Good post. I learn something totally new and challenging on websites I stumbleupon every day. Its always exciting to read articles from other writers and practice a little something from other sites.

Leave a Comment